Haszysz – co to jest, jak się go produkuje i skąd pochodzi?

haszysz-ekstrakt-z-marihuany
Spis treści

Aby zrozumieć, czym jest haszysz (lub hasz, hash, hashish), należy zrozumieć dwoistość żeńskich roślin konopi indyjskich. Marihuana składa się z dwóch warstw. Pierwsza jest strukturą kwiatu konopi, a druga jest esencją kwiatu konopi, czyli trichomami, które są odpowiedzialne za wytwarzanie aromatycznych terpenów i kannabinoidów.

Haszysz powstaje w momencie, w którym esencja marihuany rozdzielana jest od materiału roślinnego. Dochodzi do tego, gdy dojrzałe trichomy są oddzielane i zbierane. Procesy mające na celu oddzielenie żywicy były praktykowane od stuleci, jednak szybki wzrost legalizacji marihuany doprowadził do momentu, w którym powstały nowe formy tworzenia haszyszu. Wadą haszyszu jest to, że jego moc ograniczona jest mocą samej marihuany, jednak dzisiejsze odmiany haszu zawierają około 50-80% THC.

Skąd pochodzi haszysz?

Słowo “haszysz” wywodzi się z języka arabskiego i można je tłumaczyć jako “trawa”. Uważa się, że popularyzacja haszyszu rozpoczęła się w 900 roku naszej ery, chociaż niektórzy twierdzą, że zbiór żywicy z rąk hodowców konopi był praktykowany jeszcze wcześniej.

Haszysz pojawił się w Europie na przełomie XIX i XX wieku, a europejscy lekarze importowali haszysz do prowadzenia badań. Doprowadziło to do prowadzenia kolejnych form ekstrakcji, które stanowiły dużą część zachodniej farmakopei.

Jakie są rodzaje haszyszu?

Wraz z nawrotem entuzjazmu marihuany, którego kulminacją były lata sześćdziesiąte, haszysz trafił do głównego nurtu. Kraje takie jak Nepal, Afganistan i Maroko odnotowały wzrost eksportu haszyszu do krajów zachodnich w wyniku zainteresowania konopi indyjskich. W tym czasie odmiany importowanego haszyszu głównie twardymi, ceglastymi tabliczkami wytworzonymi pod wpływem ciepła i ciśnienia.

Dopiero pod koniec lat 80-tych separacja gruczołów żywicznych została wprowadzona na zachód przez maszynę zwaną “odsiewaczem”. Według Ed Rosenthala i jego książki Beyond Buds, ta przełomowa maszyna Johna Gallardi wykorzystywała wibracje do oddzielenia główek gruczołów od materiału roślinnego.

W tym czasie Neil Schumacher i Rob Clarke zaczęli eksperymentować z metodami ekstrakcji wodnej, wczesnym prekursorem tego, co obecnie nazywamy water hash. Sprzęt używany do popularyzacji metody ekstrakcji wodnej został po raz pierwszy zaprezentowany publicznie w 1997 roku przez Reinharda C. Delpa podczas Cannabis Cup High Times.

Jego patenty zostały później zmodyfikowane przez Milę Jansen, która wykorzystała torebki izolujące. Projekt ten zostałby dodatkowo ulepszony przez kanadyjskiego entuzjastę haszyszu Marcusa “Bubblemana” Richardsona dzięki popularnym BubbleBags.

Jak się robi haszysz?

Masowe rozprzestrzenianie się bezpłatnych informacji w Internecie sprawiło, że techniki tworzenia haszyszu są bardzo łatwo dostępne. Zrobienie haszyszu jest dziś bardzo proste, wystarczy zakupić sitka do oddzielenia gruczołów żywicznych, kupić specjalną prasę lub nawet bubble bags do robienia ekstrakcji wodnej. Odmiany używane do produkcji haszyszu powinny być bogate w trichomy. Producenci często używają odmiany Hindu Kush, White Widow czy Mazar, które słyną z produkcji gęstej żywicy. Eksperci podkreślają, że marihuana do produkcji haszyszu powinna być przechowywana w niskich temperaturach, ponieważ przymrożone trichomy łatwiej oddzielają się od materiału roślinnego.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dziadgrzybolud
Dziadgrzybolud
1 rok temu

A co z tzw blonde hashem? Czy go się po prostu nie podgrzewa?